Martijn Ouwerkerk

Een radicaal besluit!

Radicale jongeren

Radicale jongeren

Ik was al een tijdje aan het nadenken over een blog met het onderwerp ‘geloofsgesprekken’ toen ik op de site www.dwazeschare.nl de volgende kop las: ‘Jongeren geloven steeds radicaler’, deze kop hoorde bij een blog over een pas verschenen onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau naar de ontkerkelijking en afbrokkeling van het traditionele christelijke geloof Sociaal en Cultureel Planbureau.

Zeer interessant, want ik was begonnen met schrijven over jongeren die juist twijfelen, serieuze geloofsvragen hebben en jongeren die helemaal niet geloven. Ik had dus gemengde gevoelens bij deze tekst. Mijn eerste reactie was gaaf! Mooi dat jongeren volledig achter hun geloof kunnen staan en hier radicale keuzes voor willen maken. Er kwamen ook vragen in mij op: wat houdt deze radicaliteit dan in? Waar uit dit zich in? Is dit een groeiende trend? Een andere vraag die bij mij opkwam was: ‘’wat voor invloed heeft dit op jongeren die twijfelen of jongeren die niet geloven’’?

Waardevolle gesprekken

Als missionair jongerenwerker heb ik vaak gesprekken met jongeren die niet geloven. Zowel in mijn werk voor YfC-Zaandam, als in mijn nieuwe pioniersplek ‘Live’ heb ik voornamelijk te maken met jongeren die twijfelen of helemaal niet geloven.

Ook naast mijn werk, kom ik al snel op het praatje ‘geloven’, want tja… een jongen van 26, wonend in Amsterdam, die in een kerk werkt, met een biertje in zijn hand staat en qua uiterlijk niet voldoet aan het stereotype ‘geitenwollensokken’, dat roept al snel de nodige vragen op….

Ik heb de afgelopen jaren veel geleerd van deze waardevolle gesprekken. Het is namelijk heel interessant om met jongeren en jong volwassenen te praten die niet geloven. Ik leer van ze en zij hopelijk ook van mij. Vaak komen in dit soort gesprekken pijnlijke vooroordelen naar boven en worden er rake opmerkingen en kritische vragen geplaatst. Soms erg confronterend, maar altijd leerzaam. Hoe ga je nou om met dit soort gesprekken? Ga je hier radicaal en met een geweldige fanatisme op in of juist niet?

Het geloofsgesprek

Ik ben geen doorgewinterde christen en weet al helemaal niets van theologie, al studeer ik het inmiddels al weer twee jaar. Ik ben er achter gekomen, dat hoe meer je leert over God, hoe minder je eigenlijk weet. Daarbij komt, dat God te groot is om te begrijpen. Ik heb dus niet overal een kant en klaar antwoord meer op. Dit maakt een gesprek lastig of niet? Vroeger, toen ik nog het gevoel had overal antwoord op te moeten hebben als christen, zou ik het als lastig hebben ervaren.

Dit heb ik losgelaten en laat ik er nou achter zijn gekomen, dat dit juist een mooie uitgangspositie is voor een goed gesprek met iemand die niet gelooft. Waarom zult u zich afvragen?

Ik heb gemerkt dat, doordat ik de ander niet het gevoel probeer te geven het beter te weten, er ruimte ontstaat voor vragen en kwetsbaarheid. Hoe vaak zie ik het niet: twee gladiatoren tegenover elkaar in een verhit debat over het geloof. Hoe harder de ene zijn christelijke overtuiging proclameert, hoe harder de ander terug slaat en zijn eigen overtuiging verdedigd.

Ik maak me dan ook zorgen als ik teksten lees over een nieuwe generatie jongeren die steeds radicaler wordt. Begrijp mij niet verkeerd, het is soms goed radicale beslissingen te maken, dit vraagt het geloof soms ook, om Jezus werkelijk na te volgen. Ik vraag me alleen sterk af of het goed is als we dit vervolgens ook opleggen op anderen?

Radicaal besluit

Ik heb persoonlijk ondervonden dat mensen meer open staan als hun Christelijke gesprekspartner een open houding heeft, die oprecht geïnteresseerd is, midden in het leven staat en met twijfels en onzekerheden. Iemand die oprecht luistert naar de overtuiging van de ander, in plaats van alleen zijn eigen verhaal te vertellen. Dit geeft de ander de mogelijkheid ook open te staan voor jouw overtuiging en jouw verhaal mocht dit ter sprake komen.

Er zijn helaas zoveel vooroordelen over het christelijk geloof en vaak maakt het niet eens zozeer uit wat je zegt en hoeveel goede argumenten je kunt geven. Wat vaak blijft hangen is je houding, in ieder geval vaak bij mij: hoe staat hij in het leven? Is hij oprecht? Is hij eerlijk? Of is hij misschien arrogant of hoogmoedig en weet hij het altijd beter?

Laten we de radicale beslissing nemen om weer kwetsbaar durven te zijn, om gewoon mens te zijn, midden in het leven te staan, met beide benen op de grond, open te staan en te luisteren naar anderen om ons heen die niet geloven of twijfels hebben. Ik geloof dat dit werkelijk impact zal gaan maken.

 

 

 

 

 

 

3 antwoorden
 1. Wim Reijling
  Wim Reijling zegt:

  Hallo Martijn,
  Prima stuk…..Radicaal en radicaal….. Hetzelfde woord, maar in twee totaal verschillende ladingen…..
  In mijn beleving is jouw voorstel de enig juiste radicale beslissing die er te nemen is…. En ruimte creëert, terwijl de andere invulling alle ruimte claimt en discussies blokkeert…. Veel zegen op die open gesprekken gewenst!

  Beantwoorden
 2. Wendy
  Wendy zegt:

  Hoi Martijn,

  Ik zag je stukje op beam/eo? en daarna dat je echt een blog hebt. Leuk!
  Mooi stukje, wat is vooral herken is dat het inderdaad leuke gesprekken oplevert juist bv in de kroeg o.i.d. omdat je niet wordt gezien als het stereotype christen. Misschien zie ik het ook een soort als mijn missie om dat beeld bij mensen weg te halen. Dat we geen saaie mensen zijn of mensen met allemaal perse rokjes aan en hoedjes op.
  Maar gesprekken voeren zonder gelijk in de verdediging te schieten is moeilijk, alhoewel ik merk dat ik het al wel meer kan loslaten.

  Bedankt voor je nieuwe inzichten!
  Ps. ik heb zelf ook een blog – net begonnen – vind het nog lastig hoe ik dit precies wil gaan doen enz. misschien vind je het leuk om eens een kijkje te nemen en tips te geven?? Zou ik erg blij mee zijn.

  Groetjes,
  Wendy

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *