Het verhaal achter dit bijzondere briefje..

9 januari 2015

Op 9 januari 2015 vond ik een briefje in de trein. Het zat verborgen in een tijdschrift. In eerste instantie wilde ik het niet lezen, ik dacht: ”dit is persoonlijk, misschien is iemand in de haast dit briefje vergeten”. Mijn nieuwsgierigheid had echter de overhand en ik besloot het briefje toch te lezen. Het begon met: ”hoi reiziger, hoe is het?” en ik las door…

IMG_0472

Viral

Ik besloot het op twitter te zetten met de tekst: ”vond ik in de trein, bijzonder! Mooie tekst..” Geen hashtags of andere spannende dingen, ik dacht er eigenlijk niet bij na. Na een half uurtje ontplofte mijn twitter, elke minuut dat ik op mijn telefoon keek, had ik 30 retweets of likes. De tweet belandde in de metro, op ‘de orkaan’, meerdere bekende Nederlanders hebben de tweet geretweet en de laatste berichten zijn, dat het briefje vertaald is in het Frans en in Frankrijk terecht is gekomen. Ondertussen blijft de teller doorgaan: het bericht is op twitter inmiddels 1408 keer geretweet en 763 keer geliked. Het bericht is zoals dat heet ‘viral’ gegaan.

Wie is de persoon achter het briefje?

Het mag inmiddels duidelijk zijn, dat het briefje iets los maakt bij de mensen. Ik werd dan ook nieuwsgierig naar de persoon die het briefje had geschreven. Door alle retweets en likes, kwamen we uiteindelijk uit bij die persoon: Ikram Azarfane. Nadat ik haar contactgegevens had gekregen heb ik haar wat vragen gesteld. De belangrijkste vragen waren waarom ze het briefje had geschreven.

Wie is Ikram Azarfane?

Ikram

Mijn naam is Ikram Azarfane, 21 jaar oud en woonachtig in Helmond. Mijn roots en mijn tweede thuis liggen in Marokko. Ik volg de studie Maatschappelijk Werk en Dienstverlening op de Avans Hogeschool. Ik loop stage bij Bijzonder Jeugdwerk Brabant. Verder leid ik een simpel leventje waarin ik graag lees, schrijf, bewonder, leer en glimlach.

Wat is het verhaal achter het briefje?

De voornaamste reden waarom ik dit doe, is om de ander een glimlach te bezorgen. Soms hoor ik mensen roepen dat als je de wereld wil veranderen, je eerst bij jezelf moet beginnen. Brieven schrijven naar onbekenden is een van mijn initiatieven waarmee ik verandering probeer te brengen, voor mezelf, voor de ander en voor de hele wereld. Hoe klein deze ook mag zijn.

Hoe begon het allemaal?

Toen ik 17 jaar was begon ik met het schrijven van brieven in de trein. Ik kan me nog herinneren dat ik een brief had geschreven, maar deze was ik in mijn jaszak vergeten. Op een gegeven moment moest ik uitstappen en toen viel het briefje uit mijn jaszak. Een vrouw riep me en zei ‘je hebt iets laten vallen’. Ik zei toen ‘het briefje is voor jou bedoeld’. Ze keek me een beetje verward aan, maar pakte het briefje op. Toen ik buiten stond, keek ik om en zag de vrouw uitbundig zwaaien en glimlachen. Het klinkt heel cliché, maar dit zijn van die kleine dingen die voor geluk zorgen. Geluk in mijn hart en in andermans hart.

Er zijn waarschijnlijk veel meer mensen die een glimlach op iemands gezicht willen toveren maar gaan hier vervolgens niet actief mee aan de slag. Waarom jij wel?

Iedereen heeft wel eens behoefte aan bemoedigende en geruststellende woorden. Wanneer iemand mij de hart onder de riem steekt en mij weer even herinnert aan de essentie van het leven, dan verschijnt er onmiddellijk een glimlach om mijn lippen. Mijn positieve gevoel is op dat moment door niets of niemand te ruïneren. Maar als je dan weer tegenslag ervaart, dan voelt het alsof je de lange reis weer opnieuw moet beginnen. Na veelvuldig twijfelen, snikken, zeuren en jammeren, komt er weer iemand tevoorschijn die je net dat laatste duwtje geeft. De laatste duw die je nodig hebt om de moed weer bij elkaar te rapen. Ik geloof dat iedereen iets voor elkaar kan betekenen, hoe klein dit gebaar ook is. Door mijn brieven hoop ik iets te kunnen betekenen voor de ander.

In de afgelopen jaren heb ik veel dingen zien veranderen. Deze veranderingen hebben veel invloed op de manier waarop men met elkaar omgaat. De veranderingen zijn zelfs zichtbaar in de trein. Mensen kijken elkaar niet meer aan, groeten elkaar niet en delen niets met elkaar. Ik kan me nog herinneren dat ik vroeger, als meisje van ongeveer 7 jaar, snoepjes van mijn buurvrouw kreeg in de trein. Delen is zoiets moois. Het brengt mensen dichter tot elkaar. Om te kunnen delen, hoef je elkaar niet te begrijpen. Je hoeft niet hetzelfde geloof te hebben. Je hoeft niet dezelfde cultuur te hebben. Ik deel graag mijn tijdschriften, pepermuntjes, ervaringen, inzichten, gezeur, gejammer en het allerbelangrijkste: mijn glimlach. Wanneer ik bezig ben met het schrijven van een brief, dan doe ik dit met een brede glimlach. Tijdens het schrijven hoop ik dat degene die de brief vindt, mijn woorden zal lezen met een glimlach.

Als laatste en puur uit nieuwsgierigheid vroeg ik of zij een bepaalde religie aanhangt. Ze vertelde mij dit:

Persoonlijk schrijf ik hier niet vaak over in mijn brieven of teksten die ik op FB of elders plaats. Ik zou het namelijk jammer vinden als de nadruk daarop komt te liggen, terwijl ik juist van mening ben dat honderden factoren een mens vormen. Denk hierbij aan opvoeding, cultuur, vriendenkring, studie, werk enzovoort. Naast deze aspecten, die heel belangrijk zijn voor mijn levensloop, haal ik veel wijsheid, rust en motivatie uit ‘de Islaam’. Ik ben een moslima en ben opgegroeid binnen een Islamistisch gezin.

Tot slot

Het delen van de rijkdom die je bezit of ,zoals Ikram, een simpel tijdschrift, is een voorbeeld van ‘je naaste liefhebben’. Ook het bemoedigen van andere mensen is hier een goed voorbeeld van. Ik ben daarom dankbaar dat ik dit briefje heb mogen lezen en zo ook in contact ben gekomen met Ikram. Ik hoop dat ze nog veel mensen mag bemoedigen met het schrijven van haar teksten en briefjes. Ik hoop ook dat het ons mag aanmoedigen om bewuster om te gaan met de mensen om ons heen. Probeer vandaag eens te bidden of God je mag laten zien waar je iets mag uitdelen of wie je  vandaag mag bemoedigen. Als laatste dank voor al jullie retweets en likes.

5 antwoorden
 1. Justine
  Justine zegt:

  Fantastisch van mevrouw Azarfane, hopelijk volgen er nog zo initiatieven van andere mensen. We lachen te weinig en laten anderen te weinig lachen. Onze sociale contacten zouden zich opnieuw moeten vormen op de trein, op de bus … in plaats van alleen op het internet.
  Bedankt om dit met ons te delen, Martijn!

  Beantwoorden
 2. Anneke Kuijken
  Anneke Kuijken zegt:

  Ik werd door meerdere vrienden verwezen naar je blog. Geweldig wat Ikram doet. Dit is precies wat ik ook graag wil. Dat je met iets kleins iemand blij kunt maken. Twee maanden geleden ben ik begonnen met het haken van kleine hartjes en deze heb ik bij mij in de omgeving verspreid. Het voelt zo goed om weg te leggen, in de hoop dat iemand het vindt en even een momentje heeft om blij te zijn. Gewoon, zomaar, voor die persoon.
  Echt Ikram, en ook Martijn, wat er nu is gebeurd met je brief en de blog, dat moedigt mij aan om mijn volgende stap te zetten. Ik ga in de trein hartjes haken en uitdelen. Liefde is voor iedereen, het is er voor het oprapen.
  Als je het leuk vindt, kijk eens op mijn fb pagina http://www.facebook.com/voorhetoprapen

  Dank jullie wel dat ook jullie de wereld een stukje mooier willen maken!

  Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Martin Ouwerkerk, the man who found the letter, wrote a blog post on the experience. This can be read here. […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *