Share. Your Story matters!

YOLO

Yolo

Vorige week is na een lange, welverdiende vakantie het nieuwe kerkelijk seizoen begonnen. Een nieuw seizoen met de jongeren van YfC Zaandam, pioniersplek LIVE en natuurlijk mijn missionair werk voor de kerk. Ik heb er weer ongelofelijk veel zin in en kijk er naar uit wat God dit seizoen wil doen.

De eerste wekelijkse meeting van pioniersplek LIVE zit er al weer op. Ik was onder de indruk van het enthousiasme van de jongeren en het plezier waarmee ze naar LIVE kwamen. Ik weet niet hoe andere jeugdleiders of jongerenwerkers hier over denken, maar ik vind het altijd spannend of ze nog terugkomen. In deze YOLO-generatie waaien jongeren met alle winden mee. Ze lopen van het ene naar het andere, net wat op dat moment goed voelt. ‘’Omdat het kan’’ is het motto of ‘’You Only Live Ones’’.

Dit is de reden, waarom ik vorig jaar zo hard gewerkt heb om een groep te vormen die zich durft en wil toewijden aan LIVE en een commitment durft te maken. Dit lijkt zijn uitwerking te hebben dit nieuwe seizoen. Al blijft dit altijd spannend.

your-story-matters

Share

Eerder heb ik een blog geschreven over luisteren. In deze blog legde ik uit hoe belangrijk het is om naar jongeren te luisteren en niet, zomaar te luisteren, maar echt te horen. Ik schreef over het horen tussen de zinnen door naar wat er in iemands hart speelt. Wat hieraan vooraf gaat en wat erg belangrijk is, is dat jongeren de ruimte krijgen te delen. Dit merkte ik afgelopen bijeenkomst opnieuw en is een blog waard.

Ik had voor de eerste avond geen onderwerp voorbereid omdat ik wilde terugblikken op de vakantie. Daarnaast wilde ik ook vooruitblikken op het nieuwe seizoen, waarin de pilot TRY MORE start met de jongeren van LIVE. TRY MORE is een unieke real life game, waarin jongeren in 10 weken op zoek gaan naar ‘meer’. Hier een korte introductie op TRY MORE.

Ik probeer tijdens mijn bijeenkomsten ruimte te geven aan jongeren om hun verhaal te doen. Gewoon een simpele vraag: ‘’heb je iets meegemaakt de afgelopen tijd wat je kwijt wilt?”. De jongeren noemen het: ”het eitje van de week”. Wij kwamen tot een bijzonder en diepgaand gesprek. De jongeren deelden persoonlijke verhalen, stelden moeilijke geloofs- en levensvragen, en wij spraken over de zin van het leven. Geen enkel van te voren bedacht thema kan hier tegenop!

Relevant

Jeugdleiders en jongerenwerkers zullen dit misschien herkennen: je hebt een geweldig thema voorbereid, goede vragen bedacht en je gaat met frisse moed de bijeenkomst in. Tijdens de bijeenkomst komt er niets uit de jongeren, ze gaan niet in op je vragen en je hebt het gevoel dat ze niets geleerd hebben. Herken jij dit?

De vraag die we ons als jongerenwerkers af en toe moeten stellen is: ‘’is wat ik heb voorbereid wel relevant voor hen’’? Tweet dit.

Het thema wat behandeld wordt, gaat niet altijd over datgene, dat op dat moment in hun leven speelt. Juist door jongeren de ruimte te geven te delen, zelf te luisteren en op de juiste momenten door te vragen, ontdek je wat er bij jongeren in hun leven speelt. Wat zij vertellen is op dat moment, dat is relevant.

Ik heb vaak genoeg gehad dat de avond geheel anders liep dan ik had voorbereid, maar dat is niet erg. Als jongerenwerker leer je de jongeren in real life dingen uit hun leven te delen, leuke maar ook minder leuke dingen. Tevens train je jezelf als jongerenwerker te luisteren, werkelijk aandacht te hebben voor de ander en te horen wat er in iemands hart omgaat.

 Tips

 Wil je dit toepassen in het jongerenwerk:

  1. Laat eens een avondje het thema los. Bid dat God de avond mag leiden. Bid dat God je oren mag geven om te horen en dat Hij je mag helpen de juiste vragen te stellen.
  2. Geef ruimte aan een ieder om zijn/haar verhaal te delen. Wat het ook is, zelfs als het nergens over gaat. Dit zal waarschijnlijk de eerste keren gebeuren.
  3. Creëer die avond een veilige omgeving, alles binnen de groep, blijft binnen de groep, we reageren met respect op elkaar en proberen naar elkaar te luisteren, wees hier alert op.
  4. Probeer zelf echt te luisteren en probeer op de juiste momenten door te vragen.
  5. Blijf zoeken naar relevantie in het jeugdwerk. Door af en toe dit soort avonden te organiseren, krijg je waarschijnlijk nieuwe inspiratie voor nieuwe onderwerpen.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *