Waarom pionieren? Dit is mijn verhaal..

pioniersplekken NederlandWaarom pionieren?

Voor een spreekbeurt op een interkerkelijke bijeenkomst in Lelystad, werd mij o.a. gevraagd: ‘’waarom pionieren’’, maar ook de vraag ‘’waarom juist buiten de kerk’’? Er is de laatste tijd veel interesse in pionieren. Dit komt door de groeiende aandacht van de pioniersplekken van de PKN, maar ook door de ‘lifespots’ van YfC. Ik vind het goed dat er zoveel aandacht is voor pioniers en nieuwe vormen van kerk-zijn. Ik denk dat de kerk een lange tijd heeft stil gestaan en dat het tijd is om opnieuw te ontdekken wat kerk-zijn was, hoort te zijn en in de toekomst zal zijn. Pioniers lopen voorop in dit proces. Er zijn heel wat pioniers op dit moment, met ieder hun eigen passie en verhaal. Hieronder kort mijn verhaal.

Een kijkje in mijn hart

Toen ik begin 17 was, maakte ik een bewuste keuze om te geloven in Jezus. Ik kwam tot geloof door een zoektocht naar God op de welbekende Alpha cursus. Alpha is een sterk missionair gerichte organisatie, die tot op de dag van vandaag veel mensen weet te bereiken met het Christelijk geloof. Ik vond het geweldig. Voor mij was de manier waarop de Alpha rand kerkelijke jongeren wist te bereiken met het evangelie vernieuwend, zo vond ik kerk wel tof. Misschien begon hier ook wel mijn hart voor missionair werk.

God legde sterk op mijn hart om met jongeren te werken en ik startte met het jeugdwerk in de kerk van mijn ouders en was in die tijd al snel gericht op jongeren buiten de kerk. In mijn studietijd kwam ik bij de Navigators Leiden terecht, waar ik veel heb mogen leren over God en het volgen van Jezus in mijn leven. Het motto van de Navigators is ook: ‘Jezus leren kennen en hem bekend te maken’. Geweldig. Dit was een waardevolle en leerzame tijd.

Zo ontwikkelde ik bij de Navigators ook een passie voor ‘discipelschap’. Ik begon met het leiden van kleine bijbelkringen en werd nestor van mijn dispuut. Aan het einde van mijn studententijd werd mij gevraagd om staf te worden van de Navigators Leiden, na lang nadenken weigerde ik dit, omdat God mij riep om met jongeren te blijven werken.

Mijn passie voor ‘discipelschap’ bracht mij ook bij Jeugd met een Opdracht. Een organisatie die als geen ander weet hoe jongeren enthousiast te maken voor het evangelie en zending. Jeugd met een Opdracht is een geweldige organisatie, maar zag toen ook de keerzijde van Jeugd met een Opdracht. Ik ontdekte dat veel jongeren na hun tijd bij Jeugd met een Opdracht moeite hadden te geloven in de ‘echte wereld’, tijdens hun studie, op borrels of werk.

Frustratie

Een lange tijd was ik vast besloten de zending in te gaan via Jeugd met een Opdracht, tot God mij beetje bij beetje de nood in West-Europa en ook Nederland liet zien. God liet mij in mijn studententijd zien dat Nederland een zendingsland is. Juist Jeugd met een Opdracht gaf mij voor het eerst dit inzicht. Ik zag dat jongeren met enthousiasme voor Jezus naar het buitenland gingen, terwijl we die juist in Nederland nodig hebben. Ik zag ook dat deze jongeren bij terugkomst moeite hadden om hun enthousiaste geloof vast te houden en dat ze moeilijk aansluiting vonden bij een kerk. Meer en meer besefte ik mij dat hier in Nederland genoeg zendingswerk te doen was.

Hart voor Nederland

Thuis-in-kerk

Zo gaf God mij een hart voor Nederland en een passie voor de kerk in Nederland. Ik besefte mij dat het voor de toekomst van de kerk in Nederland belangrijk is, dat er een jonge generatie opstaat die Jezus wil volgen in de huidige wereld en cultuur en dat deze jongeren zich aan kunnen sluiten bij een gemeenschap die bij hen past. Het is de taak van de kerk, om jongeren te onderwijzen, te bemoedigen en te leren Jezus te volgen in hun eigen leefwereld.

Helaas zie ik dat de manier waarop de kerk dit aanpakt niet altijd aansluit bij de behoefte van de jongeren. Ik hoorde laatst dat 9 van de 10 jongeren op dit moment buiten de kerk staat. Mijn passie voor de kerk bleef en voor ik het wist werkte ik in de Protestantse Gemeente Zaandam en werk ik nu voor de helft van mijn uren als pionier vanuit de PKN. Waarom? God wil in contact komen met die 90% van de jongeren buiten de kerk. Vandaar ook een plek buiten de kerk.

Waarom experimenteren met nieuwe vormen van kerk-zijn? De kerk weet blijkbaar geen aansluiting meer te vinden bij de jongerencultuur, dus moeten we nieuwe manieren vinden om aansluiting te vinden en experimenteren met nieuwe vormen van kerk-zijn. Ik geloof niet dat randkerkelijke jongeren of jongeren die geheel buiten de kerk staan nog in de ‘kerk’ komen zoals we deze nu kennen. We moeten deze jongeren opzoeken, wij moeten naar buiten treden, daar waar de jongeren zijn en ze ontmoeten op hun plek en vormen vinden die daar bij passen.

Is dit moeilijk? Ja! Elke dag breek ik en velen met mij, ons hoofd hierover. Ik probeer nu in contact te komen met deze jongeren doormiddel van een ‘serious game’: ‘Try More’. Deze game is een applicatie voor op je smartphone. Maar in de toekomst zal ik wellicht op hele andere manieren in contact komen met jongeren. Ik zal daarom blijven zoeken naar manieren naar hoe wij jongeren kunnen bereiken met het evangelie, maar ook hoe we jongeren kunnen onderwijzen, bemoedigen en aanvuren Jezus te volgen in hun eigen leefwereld.

Wat is jouw verhaal?

Ik hoop dat jullie als lezers dit samen met mij willen doen, op jullie eigen manier. Wat kan jouw manier zijn om naar buiten te gaan en op zoek te gaan naar die jongeren buiten de kerk? Wat is jouw verhaal?

Meepraten?
Draag gerust bij!