In de serie ‘Geduld met God’ gebruik ik een boek van Tomas Halik met dezelfde titel. In deze serie probeer ik zijn theologie te doorgronden. Velen ervaren zijn boeken als moeilijk leesbaar en haken snel af. Dit is jammer, ik denk dat we veel van zijn boeken kunnen leren. Ik probeer in deze serie het boek in begrijpelijk taal uit te leggen en lessen te trekken uit zijn theologie. Elke week schrijf ik een blog over dit boek. Wil je met mij meelezen? Bestel dan het boek en lees mee.
Geduld
Halik heeft zijn boek een bijzonder titel meegegeven. Namelijk ‘Geduld met God’. Ik heb altijd geleerd om voordat je een boek begint te lezen eerst de titel en inhoudsopgave te bestuderen. Dus laat ik beginnen bij de titel. Met ‘geduld’ kan je een aantal kanten op. Geduld kan betekenen dat we pas op de plaats moeten maken. Misschien moeten we bij het lezen van het boek even gas terug nemen en niet te fel of te snel reageren als we over God nadenken. Bij het lezen van Halik, zal je er dan ook snel achter komen dat hij niet van de makkelijke antwoorden is op moeilijke vragen. Hij is niet van de ‘grote stappen snel thuis’. Hij neemt zijn tijd. Misschien is dit wel het eerste dat we kunnen leren van de titel. Neem de tijd. Maak inderdaad pas op de plaats, je hebt God niet in je broekzak zitten.
Ik associeer geduld ook met ‘wachten’. Dat we ergens naar uit mogen zien. Heb geduld en wacht zei Jezus tegen zijn leerlingen, voordat hij hen verliet op Hemelvaartsdag. Het heeft ook te maken met ‘hopen’. Een thema dat regelmatig terugkomt in dit boek. Uitkijken naar een betere wereld en dat dan ook geloven, zonder dat je God perse ziet, ervaart of voelt. Zou dit niet bevrijdend zijn? God te vinden juist in de onzichtbaarheid van zijn bestaan, inplaats van ons te frustreren over zijn verborgenheid?
Geduld heeft ook te maken met zijn ondertitel: ‘twijfel als brug tussen geloven en niet-geloven’. Heb geduld zegt hij eigenlijk tegen de twijfelaars. Trek niet te snel de conclusie dat Hij niet bestaat. De eerste zin die Tomas Halik gebruikt in zijn boek is: “Op veel punten ben ik het met atheïsten eens, vaak bijna op ieder punt, behalve in hun geloof dat God niet bestaat”. Heb geduld zegt hij ook tegen de gelovige. Kom niet te rap met de verdediging van je geloof door simpele en snelle antwoorden. Heb geduld met elkaar zegt hij, leer van elkaar.
Geloof, hoop en liefde
Geloof, hoop en liefde is een rode draad door dit boek. Ik sluit deze blog dan ook af met een citaat van Adel Bestavros dat op een voorpagina van het boek staat:
“Geduld met anderen is liefde, geduld met jezelf is hoop, geduld met God is geloof”
Ben je nieuwsgierig geworden en wil je het boek lezen? Bestel het boek hier op bol.com en lees met mij mee. Deel ook jouw bevindingen van het boek door een reactie achter te laten en deel de blog met anderen op social media.