“Ik sta voor een weloverwogen spreken en een fatsoenlijk nadenken over God en het christelijk geloof. Ik ga niet mee met trends of hypes, maar schrijf overwogen stukken over de inhoud van het christelijk geloof. Een soort van journalistiek dat jou helpt God en het christelijk geloof beter te begrijpen”.
Wat is pop-up theologie?
Voor mij is pop-up theologie niet alleen het onderzoeken en beantwoorden van een vraag. Ik probeer een collegezaal te visualiseren waarbij uitleg wordt gegeven, maar waar ook ruimte is voor vragen en een gesprek. Ik ben afgestudeerd theoloog aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en de colleges waarbij we met een kleine groep studenten in gesprek waren over de tekst, heb ik als zeer waardevol ervaren. Maar ook de kringen op de studentenvereniging waar ik op gezeten heb, de Navigators en de bijbelstudiegroepen van de kerk. Juist in gesprek met en luisterend naar elkaar kom je tot diepgaande en nieuwe inzichten. Dit heb ik voor ogen met pop-up theologie.
Samenvattend
- onderzoekend;
- analyserend;
- bevragend;
- uitdagend;
- aanzettend tot denken.
Waarom?

Maar al te graag zoeken we als mensen naar bevestiging van onze ideeen en geloofsovertuigingen. We lezen teksten en boeken die onze overtuigingen voeden en zoeken de mensen op in onze eigen vertrouwde bubbel. We interpreteren informatie vaak niet met ons brein, maar met ons onderbuikgevoel. Wat we zien als ‘waar’ heeft net zo goed te maken met de groep waar we onszelf toe rekenen. Dit wordt continue bevestigd in onderzoek naar ‘motivated reasoning’. De mens heeft namelijk een hardnekkige voorkeur om zijn bestaande vooroordelen bevestigd te zien. We zoeken en onthouden vooral informatie die onze denkbeelden ondersteunen.
Ik ben dus niet iemand met starre ideeën of iemand met een sterke mening. Mensen die mij kennen zullen dit beamen. Ik twijfel liever, onderzoek, interpreteer graag verschillende visies en omring mij graag met mensen die hetzelfde doen. We hebben al teveel Trumps in de wereld. Boeken als ‘the 5 elements of effective thinking’ en ‘thinking, fast and slow’ spreken mij dan ook aan. De 5 elements of effective thinking zijn:
- vorm een diepgaand begrip
- maak fouten
- stel vragen
- volg de stroom van ideeën en
- verander
Ik denk dat we dit missen in de kerk en als gelovigen, waaronder ik mijzelf ook reken. Als christenen hebben we erg veel last van motivated reasoning. Dit is een van de redenen waardoor we de aansluiting missen als kerk met randkerkelijken en met atheïsten. Ik wil het anders doen met Pop-up theologie. Al ontkom ik ook niet aan mijn eigen vooroordelen, dit is onvermijdelijk. Echter door bovenstaande waarden toe te passen en bewust te zijn van mijn eigen perceptie hoop ik uitdagende stukken te schrijven, die hopelijk ook jou als lezer weer zullen aanzetten tot denken.
Serie geduld met God
De serie die ik aan het schrijven ben, ‘geduld met God’ is precies zo’n serie. Ik gebruik hiervoor een boek van Tomas Halik, die oproept voor meer twijfel in het christelijk geloof. Lees deel 1 hier online en schrijf je onderaan de pagina in voor mijn nieuwsbrief als je op de hoogte gehouden wil worden van nieuwe blogs.